GÜNCEL

Gaziantepli Üreticiler İhracatın Açılmasını İstiyor

Ülkemizde küçükbaş hayvancılığın en önemli merkezleri arasında yer alan Gaziantep’te para kazanamayan üreticiler, ihracatın açılmasını bekliyor.

Ülkemizde küçükbaş hayvancılığın en önemli merkezleri arasında yer alan Gaziantep’te para kazanamayan üreticiler, ihracatın açılmasını bekliyor. İhracatın açılmasıyla hayvanın değerinde satılacağını vurgulayan üreticiler, sektörün yeniden canlanacağının altını çizdi.

Gaziantep’in küçükbaş hayvancılığın ticaret merkezi olduğunu belirten Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Osman Türkman, küçükbaş hayvan ihracatının şehrimiz için önemli olduğunu söyledi. ‘’Bölgede yetişen hayvanlar bu şehre gelir. Bu bölgede kesildikten sonra batıdaki illere ve Körfez ülkelerine gönderilir. Körfez ülkeleri pazarını kaybetmemek gerekiyor’’ dedi.

Türkiye’de küçükbaş hayvancılığın en önemli merkezleri arasında yer alan Gaziantep’te üreticiler, küçükbaş hayvan ihracatına izin verilmesi talebinde bulundu. İhracatın açılmasıyla hayvanın değerinde satılacağını vurgulayan üreticiler, sektörün yeniden canlanacağı vurgulandı.

ÜRETİCİLER PARA KAZANMIYOR

Kentimizin, 70-80 yıldan beri Körfez ülkelerinin küçükbaş hayvan ihtiyacını karşıladığını kaydeden Türkman, ‘’Körfez ülkeleri pazarını kaybetmemek gerekiyor. Üreticiler para kazanmıyor. O yüzden ihracat izni verilirse üreticinin elindeki hayvan değerinde satılmış olur ve pazara hareketlilik gelir. Bu nedenle küçükbaş hayvan ihracatı şehrimiz için çok önemli’’ hatırlatmasını yaptı.

İHRACAT KONTROLLÜ AÇILABİLİR

Türkman, ‘’İhracat kontrollü açılabilir. Yani Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre Türkiye’de 55 milyon civarında küçükbaş hayvan var. 150-200 bin hayvan için ihracat izni verilse sektörde hareketlilik yaşanır. Bu kadar hayvan et fiyatlarına çok fazla etki etmez. Fiyatlar çok artarsa ihracat kapatılabilir’’ değerlendirmesinde bulundu.

GİRDİLER YÜKSELDİ AMA FİYATLAR YÜKSELMEDİ

Girdi maliyetlerine değinen Türkman, ‘’Son bir aydan beri canlı hayvanın kilogram fiyatı 10-15 lira düştü. Dolayısıyla şu anda 9-10 ay önceki fiyatlar seviyesindeyiz. Örneğin 9 ay önce küçükbaş erkek toklunun kilogram fiyatı 210 lira iken şimdi de bu rakamda. Bunun yanı sıra sezonda kilogramı 1,5 lira olan beyaz saman 4 liraya, kilogramı 6 lira olan arpa 11 liraya yükseldi. Tüm giderler artmasına karşın canlı hayvanın kilogram fiyatı artış göstermedi’’ şeklinde konuştu.

SEKTÖR HER GEÇEN GÜN KÜÇÜLÜYOR

Üreticinin para kazanamadığını sözlerine ekleyen Başkan Türkman, ‘’Maliyetler artışlarına bağlı olarak üretici para kazanamıyor. Bunun sonucu olarak sektör her geçen gün küçülüyor ve zarar eden üreticiler ise mesleği bırakmak zorunda kalıyorlar. Avrupa’ya küçükbaş hayvan ihracatı başvurusunda olumlu cevap alamadık. Şu anda et fiyatlarının yükselmesini önlemek için hayvan ithalatı yapılıyor. O nedenle ihracat izni vereceklerini beklemek doğru olmaz’’ ifadelerine yer verdi.