GÜNCEL

‘Olağanüstü Kuraklık Yaşanıyor’

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan 3 aylık kuraklık haritası göre ülke genelinde olduğu gibi Gaziantep’te ‘Exceptionally Dry’ yani olağanüstü bir kuraklık yaşanıyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan 3 aylık kuraklık haritası göre ülke genelinde olduğu gibi Gaziantep’te ‘Exceptionally Dry’ yani olağanüstü bir kuraklık yaşanıyor. Yaşanan kuraklık sonrasında çiftçiler hububat tarlalarını traktör ile sürmeye başladı.

Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Yusuf Yılmaz, ‘’Küresel iklim değişikliğine kadar dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde, bölgemizde hatta şehrimizde bile iklim değişiyor. İklim değişikliği ile birlikte her yılın bir önce yıldan daha kurak geçtiği Gaziantep’te hasarın bilançosu çok ağır. Hububat rekoltesinde yüzde 85 oranında bir düşüş söz konusu’’ dedi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan 3 aylık kuraklık haritası göre ülke genelinde olduğu gibi Gaziantep’te ‘Exceptionally Dry’ yani olağanüstü bir kuraklık yaşanıyor. Ülke genelinde bu yıl mart ayında yağışlar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 59 oranında azaldı. Türkiye genelinde 1991-2020 ortalamasında 11,3 gün olarak hesaplanan yağışlı gün sayısı bu yılın mart ayında ortalama 6,4 gün olarak hesaplandı.

BU YIL HUBUBATTAKİ REKOLTE KAYBI GEÇEN YILLARDAN DAHA FAZLA

Küresel iklime bağlı olarak dünya genelinde iklimin değiştiğini hatırlatan Yılmaz, ‘’Her yıl belli bir noktada hissedilen kuraklığı bu yıl çiftçi iliklerine kadar hissetti. Bu yıl hububattaki rekolte kaybı geçen yıllardan daha fazla. Bu yıl tarlaların yüzde 85’ine biçer-döver girmez. Bunu bilen çiftçilerimiz şimdiden tarlalarını traktör ile sürmeye başladı. Çünkü biliyor ki bu yıl hiç ürün yok. Umduğunu bulamayacak. Yağışın olmadığı bir yerde ürün nasıl büyüyecek?’’ sorusunu sordu.

ÇİFTÇİ, BÜYÜK BİR HAYAL KIRIKLIĞI YAŞADI

Yılmaz, ‘’Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 3 aylık kuraklık haritası göre Türkiye’nin en önemli tarım şehirlerinden biri olan Gaziantep’te ‘Exceptionally Dry’ yani olağanüstü bir kuraklık yaşanıyor. Bu artık kuraklık geldiği son nokta. Bunun ilerisi yok. Küresel iklim değişikliği, şehrimizdeki iklimi de olumsuz etkiledi. Bu olumsuzluğun sonuçlarını yaşayarak görüyoruz. Büyük umutlarla tarlasını eken çiftçi her yıl olduğu gibi bu yılda büyük bir hayal kırıklığı yaşadı’’ tespitini yaptı.

KURAKLIK KADERİMİZ OLMAMALI

‘Kuraklık kaderimiz olmamalı’ diyen Başkan Yılmaz, kent genelinde yüzde 80 oranında kuru tarım yapıldığın altını çizerken sulu tarım yapılan oranın ise yüzde 20 dolaylarında olduğunu vurguladı. ‘’Her zaman dediğimiz gibi kuraklık çiftçinin kaderi olmamalı. Hemen yanı başımızda Fırat gibi bir hazinemiz var. Bu suyun bir an önce kente akıtılması lazım. Bu konuda çalışmalar başlamalı. Kaybedecek bir dakikamız bile yok’’ diye konuştu.

TARSİM SİGORTASI OLMAYAN ÇİFTÇİLERİN ZARARI KARŞILANMALI

Zirai donda olduğu gibi kuraklık nedeniyle ürünü hasar gören çiftçilere yardım eli uzatılmasını isteyen Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Yusuf Yılmaz, ‘’Bilindiği üzere yakın dönemde zirai don olayları sonucunda birçok ilde ürünler büyük zarar görmüştü. Bu zarar sonrasında hasar tespit çalışmaları başlamış, ürünü TARSİM sigortalı olan çiftçilerin zararı karşılanıyor. Ancak TARSİM sigortası olmayan çiftçilerinde zararı karşılanmalı. Aynı şekilde kuraklık, zirai dondan daha fazla zararı oldu. O nedenle kuraklık nedeniyle ürünü hasar gören çiftçilere yardım eli uzatılmalı. Kesinlikle yalnız bırakılmamalılar. Çiftçi tarlasına küserse üretim olmaz, marketlerdeki raflar boş kalır.’’