Türkiye’nin en büyük ticaret merkezlerinden biri olan Gaziantep’te yüksek kiralar sorun olmaya devam ediyor. ÜFE-TÜFE’ye göre yüzde 50 oranında zam yapılması gereken iş yerlerine mülk sahiplerinin yüzde 100’e varan zam yapması büyük tepki çekti.
YÜKSEK KİRALAR CAN YAKMAYA DEVAM EDİYOR
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin lokomotif illerinden biri olan, sanayi, üretim, ihracat ve istihdam kenti Gaziantep’te yüksek kiralar can yakmaya devam ediyor. Şehrin birçok noktasında olduğu KÜSGET Sanayi Sitesi, 25 Aralık Sanayi Sitesi, Aydınlar Oto Sanayi Sitesi, Şehitkamil Oto Sanayi, Mavikent Sanayi Sitesi’nde artan kiralar esnafı canından bezdirdi. ÜFE-TÜFE’ye göre yüzde 50 oranında zam yapılması gereken iş yerlerine mülk sahiplerinin yüzde 100’e varan zamlar yapması tepkilere neden oldu.
Ülke genelinde yaşanan ekonomik sıkıntının yanı sıra vatandaşın alım gücünün düşmesiyle birlikte işleri yüzde 50’nin üzerinde düşen KÜSGET Sanayi Sitesi, 25 Aralık Sanayi Sitesi, Aydınlar Oto Sanayi Sitesi, Şehitkamil Oto Sanayi, Mavikent Sanayi Sitesi esnafı, bir yandan ayakta kalma ve çarkını döndürmek için büyük bir mücadele verirken, diğer taraftan ise giderleri nasıl karşılayacağını kara kara düşünmeye başladı. Özellikle dükkan kiralarının fahiş şekilde zamlanması esnafı kara kara düşündürüyor.
Yüzlerce iş yerinin bulunduğu ve binlerce insanın ise evine ekmek götürdüğü KÜSGET Sanayi Sitesi, 25 Aralık Sanayi Sitesi, Aydınlar Oto Sanayi Sitesi, Şehitkamil Oto Sanayi, Mavikent Sanayi Sitesi esnafı, kira artışları esnafın tepkisine neden oldu. Yüzde 100’e varan zamlarla birlikte 20 bin lira olan dükkan kiraları 40 bin liraya, 30 bin lira olan dükkan kiraları ise 60 bin liraya yükseldi. Yüksek giderlerin altından kalkmakta zorlanan esnafların zaman içerisinde kepenk kapatacağı ifade ediliyor.
İŞLER YÜZDE 50'NİN ÜZERİNDE DÜŞTÜ
Ekonomik sıkıntıya bağlı olarak işlerin yüzde 50’nin üzerinde düşüş gösterdiğini sözlerine ekleyen esnaf, bir çıkış kapısı aradıklarının altını çizdi. ‘’Oto sanayi sitelerinde yüzlerce iş yeri bulunuyor ve binlerce insan evine ekmek götürüyor. Ama yükselen maliyetlerin altından artık kalkmakta zorlanıyoruz, hatta kalkamayacak noktaya geldik desek abartmış olmayız. Gelirimiz giderimizi karşılamıyor. Ayağımızı yorganımıza göre uzatmaya çalıştıkça ayağımız sürekli dışarıda kalıyor. Artık yorganda yetmez oldu’’ ifadelerini kullandı.
OMUZLARIMIZDAKİ YÜK HER GEÇEN GÜN ARTIYOR
Esnaf, ‘’Omuzlarımızdaki yük her geçen gün artıyor. En büyük giderlerimizden birisi dükkan kiraları. Kazancımızın dörtte üçü kiraya gidiyor. Geriye kalan dörtte bir ile de işçilik, sigorta, diğer ihtiyaçlarımızı ve ailemizin geçimini sağlamak zorundayız. Kazançlarımızın yüzde 50’nin üzerinde düştüğü bir dönemde nasıl olacak? Evimize ekmeğimizi nasıl götüreceğiz? O yüzden kira sorununun bir an önce çözüme kavuşmasını bekliyoruz’’ çağrısında bulundu.