İş Sağlığı ve Güvenliği Meclisi, şubat ayında iş kazası sonucunda hayatını kaybedenlerin sayısını açıkladı. Sanayinin lokomotif illerinden biri olan Gaziantep’te işçi ölümlerinde ilk 5 içerisinde yer aldı.
OCAK AYINDA 178 İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ
İş Sağlığı ve Güvenliği Meclisi, şubat ayında iş kazası sonucunda hayatını kaybedenlerin sayısını kamuoyuna duyurdu. Ocak ayında 178 işçinin yaşama gözlerini yumduğu ülkemizde şubat ayında ise 121 işçi hayatını kaybetti. İşçi ölümlerinin en fazla meydana geldiği işkolları incelendiğinde taşımacılık, inşaat, ticaret, metal, tarım ilk sıralarda bulunuyor. Ayrıca işçi ölümlerinin nedenlerine bakıldığında her zaman ki gibi ilk sırada trafik ve servis kazaları yer alıyor.
İŞÇİ ÖLÜMLERİNDE İLK SIRADA İSTANBUL VAR
Türkiye’nin ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin lokomotif kentleri arasında yer alan sanayi, üretim, istihdam ve ihracat şehri Gaziantep, şubat ayında en fazla işçi ölümlerinin yaşandığı iller arasında yer aldı. İlk sırada 16 ölüm ile İstanbul bulunuyor. İstanbul’u, 7’şer ölüm Antalya, Bursa ve Gaziantep, 6 ölüm ile Kocaeli, 5 ölüm ile İzmir, 4’er ölüm ile Batman, Burdur, Sakarya ve Samsun, 3’er ölüm ile Ankara, Denizli, Düzce, Mersin, Muğla ve Şanlıurfa takip ediyor.
Şubat ayındaki işçi ölümlerinin yaş gruplarına bakıldığında ise 14 yaş ve altı 1, 15-17 yaş arasında 3 çocuk ve genç, 18-29 yaş arasında 15, 30-49 yaş arasında 48, 50-64 yaş arasında 42 ve 65 yaş ve üstünde ise 7 işçi yaşama gözlerini yumdu. Hayatını kaybedenlerin işçilerin 4’ünün sendika üyesi, 117’sinin ise sendikasız olduğu tespit edildi.
Şubat ayında işçi ölümlerinin en fazla yaşandığı işkollarına bakıldığında ilk sırada 22 ölüm ile taşımacılık yer alıyor. Sonrasında ise 17 işçi ile yol işkolu, 13 işçi ile tarım ve orman işkolu, 12 işçi ile ticaret, büro, eğitim ve sinema işkolu, 10 işçi ile metal işkolu, 9 işçi ile belediye ve genel işler işkolu, 6 işçi ile konaklama ve eğlence işkolu bulunuyor.
İşçi ölümlerinin nedenleri incelendiğinde ise 31 işçi trafik ve servis kazası, 23 işçinin kalp krizi ve beyin kanaması, 16 işçi ezilme ve göçük, 15 işçi yüksekten düşme, 6 işçi intihar, 6 işçinin şiddet, 5 işçi zehirlenme ve boğulma, 4 işçi patlama ve yanma, 3 işçi elektrik çarpması, 3 işçi nesne çarpması ve düşme, 1 işçi ise kesilme ve kopma nedeniyle yaşama gözlerini yumdu.