Küresel iklim değişikliğine bağlı olarak her yılın bir önceki yıldan daha kurak geçtiği Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Gaziantep’te yaşanan kuraklığın ağır bilançosu yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı. Yağışın olmaması nedeniyle hububat rekoltesinin yüzde 75 oranında düştüğü kentte çiftçiler, tarlalarını traktör ile sürmeye veya hayvanlarını tarlaya bırakmaya başladı.
Şahinbey Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, ‘’Hububat ekili alanların yüzde 75’ine biçer-döver bile girmez. Bu durumu Tarım ve Orman Bakanlığı’na bildirdik. Çiftçinin kuraklık nedeniyle ortaya çıkan zararının karşılanması gerekiyor. Her yıl rekolte tahmini yapabilirken, bu sene tahmin bile yapamıyoruz’’ dedi.
Binbir emek ve zahmetle tarlasını eken çiftçiler bu sene büyük bir hayal kırıklığı yaşadı. Çünkü küresel iklim krizi her yıl etkisini artırdığı Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Gaziantep’te yaşanan aşırı kuraklığın faturası bir bir ortaya çıkıyor. Metrekareye düşen yağış miktarının 200 kilogramı geçmediği kentte, yağış olmamasını nedeniyle hububat ürünleri boy vermedi.
HER YIL BİR ÖNCEKİ YILDAN DAHA KURAK GEÇİYOR
Her yılın bir önceki yıldan daha kurak geçtiğini ifade eden Çolak, kuraklığın tedbirinin alınması gerektiğinin altını çizdi. ‘’Kuraklığa karşı tedbir alınması gerektiğini her zaman dile getirmemize karşın Tarım ve Orman Bakanlığı, sesimizi duymadı. Şahinbey ilçemizde sulanabilen tarım arazisi yüzde 10, yüzde 90’ında ise kuru tarım yapılmaktadır. Gaziantep’in 9 ilçesinin 6’sında durum ilçemizdeki gibi. Kent genelini düşündüğümüzde yüzde 80 oranında kuru tarımın yapıldığını söyleyebiliriz’’ açıklamasını yaptı.
KIYMETLİ TOPRAKLARA SAHİBİZ
Gaziantep’te çok kıymetli toprakların bulunduğunu hatırlatan Çolak, ‘’Çok değerli topraklarımız olmasına karşın su olmayınca hiçbir anlam ifade etmiyor. Üretimi artırmak, birim alanından fazla verim elde etmek, çiftçinin tarladan uzaklaşıp kente göç etmesini istemiyorlarsa bir an önce Fırat’ın suyunun şehrimize akıtılması şart. 2030 yılından sonra daha fazla kuraklık yaşanacağını söyleniyor. Dolayısıyla tehlike kapımızı çalmadan önlemimizi almalıyız’’ ifadelerini kullandı.
ÇİFTÇİLERE SU VERİLSE HİÇ KİMSE SU KUYU SONDAJI VURDURMAZ
Hububattaki rekolte kaybının yüzde75 oranında olduğunu dile getiren Başkan Çolak, ‘’Çiftçiler, kendi imkanları ile su kuyu sondajı vurdurup sulu tarım yapmaya çalışıyordu ancak Tarım ve Orman Bakanlığı, su kuyu sondajı vurmayı yasakladı. Çiftçilere su verilse hiç kimse su kuyu sondajı vurdurmaz. Her zaman olduğu gibi çiftçi yine son planda yer alıyor. Ne yapılmaya çalışıldığını anlamıyoruz’’ şeklinde konuştu. Hüseyin KARATAŞ