Deprem sonrasında eğitimde yapılan yatırımlar ile ülke genelinde adından söz ettiren Gaziantep’te diğer taraftan ise öğretmen açığı gün yüzüne çıktı. Türk Eğitim Sen’in raporuna göre 3 bin 814 ücretli öğretmenin görev yaptığı şehirde öğretmen açığı ise 5 bin 566 olarak kayda geçti.

KENTTE 3 BİN 814 ÜCRETLİ ÖĞRETMEN BULUNUYOR

Gaziantep’te 3 bin 814 ücretli öğretmenin bulunduğunu söyleyen Türk Eğitim Sen Gaziantep Şube Başkanı Bekir Avan, ‘’Gaziantep’teki öğretmen açığı 5 bin 566. Bu az bir rakam değil. Yeni açılacak okullar bu rakama dahil değil. Gaziantep, tayin veren bir il olduğu için tayin isteyenler olacağı için öğretmen açığı ilerleyen zamanlarda artacak’’ tespitini yaptı.  

Kahramanmaraş depremleri sonrasında eğitimde seferberlik yapan ve yeni dersliklerin hızla yükseldiği Gaziantep’te öğretmen açığı bir türlü kapatılamıyor. Türk Eğitim Sen’in raporuna 3 bin 814 ücretli öğretmenin bulunduğu şehrimizin öğretmen açığı ise 5 bin 566. Bu açığın mevcut öğretmenlerin tayin olmasıyla birlikte daha da artacağı öngörülüyor.

ÖĞRETMENLERİN TERCİH ETMEDİĞİ BİR ŞEHİR HALİNE GELDİK

 Gaziantep’in öğretmenlerin tercih etmediği bir şehir haline geldiğini sözlerine ekleyen Avan, ‘’Öğretmenlerin tercih etmediği ve kaçtığı şehirler arasında İstanbul sonrasında ise Gaziantep geliyor. Çünkü bu şehirlerde hayat çok pahalı olduğundan öğretmenler barınmakta zorlanıyorlar. Şehrimizde en düşük ev kirası 20 bin lira dolaylarında. Öğretmenlerin maaşlarının büyük bir kısmı kiraya, sonrasında mutfak masraflarına ve ulaşıma gidiyor. Bu nedenle öğretmenler zorunlu görev süresi dolduğunda hemen başka ile tayin istiyorlar’’ ifadelerini kullandı.

1 ÖĞRETMEN GELİYORSA 3 ÖĞRETMEN GİDİYOR

 Başkan Avan, ‘’Genç nüfusa sahip bir kentiz. Buna bağlı olarak sürekli yeni okullar yapılması ve öğretmen atanması gerekiyor. Yeni açılan okullara yeterli düzeyde öğretmen ataması yapılmıyor. Çünkü atanan öğretmen sayısının yetersiz olması. Bunun yanı sıra iller arası atamalarsa kentimizde 1 öğretmen geliyorsa 3 öğretmen gidiyor. Böyle olunca mevcut kadro tamamlansa bile zaman içerisinde yine açık ortaya çıkıyor. Bu şehir hem öğretmenin hem de memurun kaçtığı bir kent’’ tespitini yaptı.

HAYAT PAHALILIĞI DENETİM ALTINA ALINMALI

Gaziantep’te hayat pahalılığı olduğuna dikkat çeken Avan, ‘’Gaziantep, Kilis, Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Osmaniye, Adıyaman gibi çevre illere en yüksek kira sahip bir il. Yeme-içme daha pahalı. Burada yediğiniz bir yemeği çevre illerde daha uygun fiyata yiyorsunuz. O yüzden kentteki hayat pahalılığı denetim altına alınması gerekiyor’’ çağrısında bulundu. Leyla Aysun

Kaynak: Leyla Aysun GÖKŞEN