Üretim, ihracat ve istihdamda ülke genelinde önemli bir konumda bulunan Gaziantep, tarımsal üretimde de adından söz ettiriyor. Antep fıstığı üretiminde Türkiye genelinde ikinci sırada yer alan şehrimiz, nane ve sarımsak üretiminde ise ilk sırada bulunuyor. Ayrıca kırmızı biber ve zeytin üretiminde yine ilk 10 arasında yer alıyoruz.
TARIMA DAYALI SANAYİDE DE ÇOK İYİ KONUMDAYIZ
Kentimizde sulanabilir tarım arazilerin arttırılması çağrısı yapan Ziraat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Yusuf Yılmaz, ‘’Türkiye genelinde Antep fıstığı üretiminde ikinci, nane ve sarımsak üretiminde birinci sıradayız. Kırmızı biber ve zeytin üretiminde yine iyi bir konumda yer alıyoruz. Gaziantep, sanayi şehri olarak biliniyor ancak özellikle tarıma dayalı sanayide de çok iyi konumdayız’’ dedi.
ÇİFTÇİ KÜSTÜRÜLDÜĞÜNDE VE ZARAR ETTİRİLDİĞİNDE ÜRETİMİ BIRAKIYOR
Hayvan ithalatının çözüm olmadığını dile getiren Yılmaz, ‘’Geçmiş yıllarda tarım bakımından kendi kendine yetebilen ülke olarak övünüyorduk ancak şu anda kırmızı et üretimimiz yeteri kadar değil. Mevcut hayvan sayısı ile ülkemizin kırmızı et ihtiyacını karşılaşamıyoruz. Bunun sonucu olarak ise ithalat yapmak zorunda kalıyoruz. İthalat, hayvan üreticilerine zarar veriyor. Çünkü çiftçi küstürüldüğünde ve zarar ettirildiğinde üretimi bırakıyor. Kırmızı et üretimini artırmak için hayvancılığın desteklenmesi gerekiyor’’ açıklamasını yaptı.
GENÇLERİ KIRSALDA TUTMAK LAZIM
Gençlerin kırsalda yaşamak istemediğini kaydeden Yılmaz, ‘’Kırsalda yaşamak istemeyen gençlerimiz kentlere göç etmek istiyorlar. Bu da hayvancılığın gelişmesini olumsuz etkilediği gibi sektörde büyük yaralar açılmasına neden oluyor. O yüzden gençlerin kentlere göçünü engellemek için kırsalda ki sosyal ve kültürel yaşamın geliştirilmesi, sigorta primlerini ödemesinde desteklenmesi gerekiyor’’ ifadelerini kullandı.
GIDA STRATEJİK BİR ÜRÜN
Gıdanın stratejik bir ürün olduğunu sözlerine ekleyen Başkan Yılmaz, ‘’Pandemi döneminde tarımın ve gıdanın ne kadar önemli olduğu ortaya çıktı. Pandeminin gıdanın ve tarımın öneminin anlaşılması açısından bir milat olduğunu söyleyebiliriz. İnsanoğlu var olduğu sürece gıdaya ihtiyaç olacak. Önümüzdeki yıllarda da gıda konusunda sıkıntı yaşamamak için üretimin ve çiftçinin desteklenmesi şart’’ değerlendirmesinde bulundu.
İLKEL TARIM YÖNTEMLERİNİ BIRAKMALIYIZ
Yılmaz, ‘’Türkiye, Avrupa ülkelerine nazaran tarımda iyi bir konumda bulunuyor. Ancak birim alanından düşük verim alıyoruz. Günümüzde teknoloji çağı ama halen ilkel tarım yöntemlerini kullanıyoruz. Bu da birim alanında fazla ürün almamızı engelliyor. Dolayısıyla tarımda teknolojiye geçmemiz ve birim alanından daha fazla nasıl ürün alabilirizin üzerine yoğunlaşmalıyız’’