Geçen yıl fıstıkta var yılı olmasına karşın sezonundan umduğunu bulamayan fıstıkçılar, piyasalarda bir hareketlenme yaşandığını ancak istenilen düzeyde olmadığının altını çizdi. Enflasyona göre fıstık fiyatlarının çok düşük kaldığını söyleyen fıstıkçılar, ihracatın açılması gerektiğini vurguladı.
Gaziantep Fıstıkçılar Odası Başkanı Hasan Karaoğlan, ‘’Hem fiyatlarda hem satışlarda bir hareketlenme yaşanıyor, ancak beklediğimiz düzeyde değil. Şu anda üreticinin elinde yaklaşık 200 bin ton civarında fıstık depolarda bekliyor. Eğer ihracat açılırsa hem fıstık fiyatları yükselir hem de esnafımızın yüzü güler’’ dedi.
FISTIKÇILAR YENİ SEZON HAZIRLIKLARINA BAŞLADI
Yeni fıstık sezonunun yaklaşmasıyla birlikte fıstıkçı esnafı hazırlıklarına başladı. Ancak geçen yıl fıstığın var yılı olmasına rağmen beklediği satışı yapamayan esnaf, bu yıldan da çok umudu yok. Şu anda piyasalarda bir hareketlenmenin olduğunu dile getiren esnaf, ihracatın açılması çağrısında bulundu. İhracatın açılmasıyla birlikte hem satışların hem de fiyatların yükseleceği kaydedildi.
FISTIK FİYATLARI YÜKSELDİ
Fıstık fiyatlarında bir yükselmenin olduğunu söyleyen Karaoğlan, ‘’Kırmızı kabuklu fıstığın kilogramı fiyatı 280 ile 300 lira arasında değişirken, baklavalık kavlak fıstığın kilogramı 450 liradan satılıyor. Çeltik kavlağın kilogramı ise 350 liradan işlem görüyor. Tüm fıstık çeşitlerinde kilogramda 25-30 lira bir artışın olduğunu söyleyebiliriz’’ şeklinde konuştu.
AMBARCILAR FISTIK DEPOLAMAYA BAŞLADI
Bu sene fıstığın yok yılı olduğunu sözlerine ekleyen Karaoğlan, ‘’Bilindiği üzere geçen yıl fıstığın var yılıydı, fakat bu sene yok yılı. Dolayısıyla bunu bilen ambarcılar, şimdiden fıstık alıp depolamaya başladı. Bundan dolayı satışlarda bir hareketlilik yaşanıyor. Zaten satışlarda uzun zamandan beri durgun idi. Bir ara piyasalar hareketlendi, sonrasında ise Suriye’den fıstık ihracatı yapılacak söylentisinin ardından satışlar yine durmuştu’’ hatırlatmasını yaptı.
ESNAF GİDERLERİ KARŞILAMAKTA ZORLUK YAŞIYOR
Başkan Karaoğlan, gelirin gideri karşılamadığını vurgularken, ‘’Dükkan kiraları başta olmak üzere işçilik, sigorta, stopaj gibi giderlerin artması esnafımızın belini büktü. Para kazanamayan esnaf bu giderleri de karşılamakta zorluk yaşıyor. Küçük esnaf bu ülkenin bel kemiği orta direğidir, fakat bu direk yıkılmaz üzere. Çünkü çarkımızı döndürmekte çok zorlanıyoruz. O nedenle sektörümüze bir destek verilmesi şart. Örneğin; sigorta primleri esnafın ödeyebileceği seviyeye çekilmeli. Dükkan kiralarına bir sınırlama getirilebilir’’ önerisinde bulundu. Özer KARINCA