2024 yılında tahmini olarak Gaziantep’te kutu bazında tüketilen ilacın 75 milyon civarında olduğunu belirten Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, ‘’ Akılcı ilaç kullanımı geliştirilirse ve yayınlaşırsa ilaç tüketimindeki israfın azalacağını düşünüyoruz. İlaç israfı konusunda bilinçlendirme çalışmalarının yapılması gerekiyor’’ dedi.
İLAÇ İSRAFINI ÖNLEMEDE BİLİNÇLENME ÖNEMLİ
İlaç kullanımının bilinçle alakalı olduğunu kaydeden Demirci, ‘’Dünyada, sağlık hizmetleri içerisinde kamu, eczacı örgütleri ve bu alanda çalışanların tarafından ‘Akılcı ilaç kullanımı’ diye bir terim ortaya çıktı. Akılcı ilaç kullanımı geliştirilirse ve yayınlaşırsa ilaç tüketimindeki israfın azalacağını düşünüyoruz. İlaç israfı konusunda bilinçlendirme çalışmalarının yapılması lazım. Sosyal Güvelik Kurumu, ilaç kullanımına sınırlama getirdi. Mevcut ilaç bitmeden yeni bir ilaç alınamıyor. Bu israfı biraz önledi ancak vatandaşın bilinçlenmesi için akılcı ilaç kullanımının hayata geçirilmesi gerekiyor’’ değerlendirmesinde bulundu.
ECZACILARIN İKİ TALEBİ BULUNUYOR
Eczanelerin iki beklentisinin olduğunu ifade eden Demirci, ‘’İlaç fiyat kararnamesinin güncellenmesi ve Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilaç alım protokolünün yenilenmesi olmak üzere iki talebimiz bulunuyor. Son iki yıldan beri yaşanan enflasyon ve dövizdeki hareketlilik nedeniyle eczanelerin gerileyen gelirlerinin 2017 yılından önceki gibi olması bir düzenleme gerekiyor. Bu yönde bir adım atılması lazım’’ şeklinde konuştu.
ECZANELER ÇARKINI DÖNDÜREMEZ NOKTAYA GELDİ
Sadece kayıplarının telafi edilmesini isteyen Demirci, eczanelerin enflasyonist ortamda ve giderlerin arttığı bir dönemde çarkını döndürmez noktaya geldiğinin altını çizdi. ‘’İlaç alım protokolü çok önemli. Çünkü 85 milyon insanın ilaç ihtiyacı bu protokol ile karşılanıyor. Bu konuda eczaneler ile SGK arasında bir ilişki söz konusu. Mevcut yaşadığımız durumlar protokolün güncellenmesini zorunlu kılıyor. Bunun yanı sıra reçete hizmet bedellerinin güncellenmesi gerekiyor. Eczanelerin yaptığı iskontoların düşürülmesi lazım. Deprem bölgesindeki eczanelerden iskonto alınmamalı ve daha fazla reçete bedeli ödenmeli’’ ifadelerini kullandı.
VERİLEN SÖZLERİN TUTULMASINI BEKLİYORUZ
Demirci, Türkiye Eczacılar Birliği’nin sorunların çözümü için mücadele ettiğini ve kamu ile irtibat halinde olduklarını sözlerine eklerken, ‘’Verilen sözlerin yerine getirilmesini bekliyoruz. Gerek Hazine ve Maliye Bakanlığı gerekse Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, gerekse de Sağlık Bakanlığı’nın üzerine düşeni yapmasını bekliyoruz. Ayrıca gıda ve besin takviyesi adı altında kullanılan ürünler hakkında da bir düzenleme bekliyoruz’’ açıklamasını yaptı.