Ülke genelinde yaşanan ekonomik sıkıntının yanı sıra maliyetlerin yükselmesi sonucunda işlerin daha da kötüye gittiği, bilet satışlarının yüzde 90 oranında düştüğü turizm sektöründe seyahat acenteleri umutlarını Ramazan Bayramına bağladı.
 

BİLET SATIŞLARI YÜZDE 90 DÜŞTÜ

TÜRSAB GAP BTK Başkanı İbrahim Halil Kılınç, ‘’Bilet satışlarının yüzde 90 oranında düştüğü sektörümüz zor günler geçiriyor. İşçilik, sigorta primleri, dükkan kiraları gibi giderlerin de beklenen fazla artması acentelerimizin belini büktü. Dolayısıyla zor günler geçiren seyahat acentelerimiz tüm umutlarını Ramazan Bayramına bağladı. Her şeyimizle bu yönde çalışıyoruz’’ dedi.

Türkiye’nin en önemli sektörleri arasında yer alan, yılda milyonlarca turistin ülkemize gelmesini sağlayan seyahat acenteleri zor günler geçirmeye devam ediyor. 2020 yılında pandemi ile başlayan sektördeki daralma, Kahramanmaraş depremleri ve ardından yaşanan ekonomik kriz nedeniyle tavan yaptı.
 

SEKTÖRÜN DESTEĞE İHTİYACI VAR

Bilet satışlarının yüzde 90 oranında azaldığı, kültür turlarının durma noktasına geldiği sektörde, seyahat acenteleri umutlarını Ramazan Bayramı’na bağladı. Bayrama yönelik hazırlıklarını sürdüren seyahat acenteleri, sektörün desteğe ihtiyacı olduğunu vurguladı.
 

GAZİANTEP’TE, SEYAHAT ACENTELERİ ZOR GÜNLER GEÇİRİYOR

Bacasız sanayi olarak bilinen turizmde işler yolunda gitmiyor. Özellikle tarihi dokusu, müzeleri, ören yerleri ile Türkiye’nin ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en önemli kentleri arasında yer alan kültür turlarının yoğun olarak yapıldığı, yerli-yabancı turistleri uğrak noktası haline gelen Gaziantep’te, seyahat acenteleri zor günler geçiriyor.

AYAKTA KALMA MÜCADELESİ VEREN ACENTELERİMİZ SON NOKTAYA GELDİ

Turizmin ülkemiz açısından büyük bir öneme sahip olduğunu hatırlatan Kılınç, ‘’Turizm bacasız sanayi olarak bilinir. Seyahat acentelerimiz ellerinde çanta ülke ülke dolaşarak ülkemizde turist getirmek için büyük bir çaba ve gayret ediyor. Ancak bu kadar özverili çalışmanın karşılığını alamamak maalesef bizleri derinden üzüyor. Uzun zamandan beri devam eden zorlu ekonomi karşısında ayakta kalma mücadelesi veren acentelerimiz artık son noktaya geldi. O nedenle bir an önce sektörün elinden tutulması gerekiyor’’ şeklinde konuştu.

BUGÜNE KADAR BÖYLESİNE ZORLU BİR DÖNEM HİÇ YAŞAMADI

Gelirin gideri karşılamadığını sözlerine ekleyen Kılınç, ‘’Maliyetlerimiz çok artmasına karşın gelirlerimiz aynı oranda artış göstermedi. Dolayısıyla sektörün bir an evvel desteğe ihtiyacı var. Örneğin; sigorta primlerinde indirim yapılabilir. Dükkan kiraları yüzde 25’e sabitlenebilir. Çünkü bugüne kadar böylesine zorlu bir dönem hiç yaşamadık. 2024 yılını sektör açısından kötü geçti, 2025 yılının ise daha da kötü geçeceği görüşündeyiz’’ açıklamasını yaptı.

Kaynak: Fatma KARABACAK