Baklavacılar, Ramazan Bayramı’nın yaklaşması ile birlikte hummalı bir şekilde çalışıyor. Üretilen baklavacılar hem yurt içine hem de yurt dışına gönderiliyor. Ancak fiyatların yüksek olması iç piyasada baklavaya olan talebi azalttı. Dolayısıyla geçen yıl rekor üretim ile günlük 60 ton olan baklava üretimi yapılan kentte bu rakam bu yıl 35-40 tona kadar geriledi.
BİRBİRİNDEN LEZZETLİ ÜRÜNLERİMİZ İVEDİLİKLE HAZIRLANIYOR
Gaziantep Lokantacılar Kebapçılar Pastacılar Tatlıcılar Baklavacılar ve Kafeteryacılar Odası Başkanı Abdülkadir Katmerci, ‘’Gaziantep’ten dünyanın her bir ülkesine ve bölgesine gönderilen birbirinden lezzetli ürünlerimiz ivedilikle hazırlanıyor. Geçtiğimiz yıl Ramazan Bayramı haftasında günlük 60 ton baklava üretimi ile rekor kırmıştık, bu yıl günlük 35-40 ton arasında üretimimiz var. Bir kilogram baklavanın 800 ile bin 200 lira arasında değiştiğini görüyoruz. Bu da vatandaşın alımını kısmasına yıl açıyor’’ şeklinde konuştu.
İŞLETMELER KOLLARI SIVADI, SİPARİŞ ALMAYA BAŞLADI
Ramazan Bayramı’nda Gaziantep’in vazgeçilmezi arasında yer alan baklava üretimi için işletmeler kolları sıvadı, sipariş almaya başladı. Fakat girdi maliyetlerine bağlı olarak fiyatların yükselmesi iç pazarda talebin gerilemesine yol açtı. Geçen yıl Ramazan Bayramı’nda günlük 60 ton baklavanın üretildiği Gaziantep’te bu rakam bu Ramazan Bayramı’nda 35-40 tona düştü.
BİR KİLOGRAM BAKLAVANIN 800 İLE BİN 200 LİRA ARASINDA DEĞİŞİYOR
Her yıl Ramazan yaklaşmasıyla mutfaklar bir tatlı telaşının başladığını hatırlatan Katmerci, ‘’Gaziantep’ten dünyanın her bir ülkesine ve bölgesine gönderilen birbirinden lezzetli ürünlerimiz ivedilikle hazırlanıyor. Yurt içerisinde bu yıl bir durağanlık var. Fiyatların artması ürünlere de yansıdı. Bir kilogram baklavanın 800 ile bin 200 lira arasında değiştiğini görüyoruz. Bu da vatandaşın alımını kısmasına neden oluyor’’ dedi.
GÜNLÜK 35-40 TON ARASINDA ÜRETİMİMİZ VAR
Baklava ihracatına değinen Katmerci, ‘’Yurt dışına gönderilen baklava üretiminde herhangi bir azalma söz konusu değil, ama iç pazarda biraz daralma var. Önümüzdeki hafta pazartesiden sonra piyasaların daha rahat olacağını öngörüyoruz. Geçtiğimiz yıl Ramazan Bayramı haftasında günlük 60 ton baklava üretimi ile rekor kırmıştık, bu yıl ise günlük 35-40 ton arasında üretimimiz var’’ ifadelerini kullandı.
ANTEP FISTIĞI, DÜKKAN KİRASI VE KDV FARKI ESNAFIMIZI OLUMSUZ ETKİLİYOR
Günlük 60 ton baklava üretiminin 35-40 tona düşmesini iç pazardaki daralmaya bağlayan Katmerci, baklavanın Amerika dahil olmak üzere Avrupa’nın tamamına ihraç edildiğini sözlerine ekledi. Girdi maliyetlerine değinen Katmerci, ‘’KDV oranındaki yüzde 9’luk fark esnafın cebinden çıkıyor. Sezonda kilogramı 850 lira olan Antep fıstığının bin 500 liraya çıktı. Bu da ürün bazında bizleri etkiliyor. Diğer ürünlerde yatay seyir devam etse de Antep fıstığı, dükkan kirası ve KDV farkı esnafımızı olumsuz etkiliyor’’ açıklamasını yaptı. Leyla Aysun GÖKŞEN