Gaziantep, 2,5 milyonu aşkın nüfusu ile Türkiye’nin en büyük metropolleri arasında yer alıyor. 100 bin konut açığının bulunduğu kentte, 6 Şubat depremleri sonrası çevre illerden Gaziantep’e gelen insanların kendi illerine ve Suriyelilerin ise ülkelerine geri dönüşü ile birlikte kiralık daire sayısında artışlar meydana geldiği öğrenildi.

Türkiye’nin en büyük metropollerinden olan Gaziantep’te kiralık daire sayısında artış yaşandığı gözlendi. Gaziantep Emlakçılar Odası Başkanı Mehmet Aytaç, 6 Şubat depremleri sonrası Gaziantep’e gelen vatandaşların kendi illerine ve Suriyelilerin ise ülkelerine geri dönüşünün ardından kentte kiralık daire sayısının arttığını, kira bedellerinin ise yüzde 20 oranında gerilediğini söyledi.


Her binada kiralık daire yazısına rastlamak mümkün

Aytaç, ‘’Geçmiş yıllarda kiralık daire bulmak mümkün değildi. Şimdi ise kira dairelerde en rahat dönemi yaşıyoruz. Kiralık daire fiyatlarında yüzde 20 oranında bir düşüş söz konusu. Bunun nedeni deprem döneminde çevre illerden gelenlerin ve Suriyelilerin ülkelerine dönmeleri. Her binada kiralık daire yazısına rastlamak mümkün’’ dedi.

Yetkisiz kimse çalışamaz

‘Vatandaşımız hangi emlakçı ile çalışırsa çalışsın yetki vermek zorunda. Yetki vermenin korkulacak bir tarafı yok’ diyen Aytaç, ‘’Emlakçıya en az 3 aylık bir yetki veriyorsunuz, bu yetki satış yetkisi değil. Yetkisiz kimse çalışamaz. Ayrıca üç aylık süre içerisinde dairenin fiyatı yükseltilemez. Mülk sahibi dairesini ne kadara satacağını iyi düşünmeli’’ ifadelerine yer verdi.

Yönetmelik birkaç defa revize edildi

Aytaç, ‘’Yapılan tüm işlemlerin yasal olması için göreve geldiğimiz günden beri çalışıyoruz. Kişi bir masa ve sandalye ile emlakçı ofisi açabiliyordu. Ülke genelinde ki odalarla ile birlikte hareket ederek Ticaret Bakanlığı ile birlikte 2018 yılında bir yönetmelik çıkarttık. Bu yönetmelik ise birkaç defa revize edildi’’ şeklinde konuştu.

Şartları taşıyanlar taşıma ticaret yetki belge almayı hak ediyor

Aytaç, ‘’3 saatlik eğitim belgesi, Mesleki Yeterlilik Belgesi, Maliye kaydı, esnaf odalar birliği kaydı ve meslek odası gibi şartlarımızın yanı sıra ilkokul ve lise mezunları bir yıl, önlisans ve lisans mezunlarının ise 6 ay staj görme zorunluluğu bulunuyor. Bu şartları taşıyanlar taşıma ticaret yetki belge almayı hak ediyor. Ama bu şartlarından biri eksik olsa bile bu belgeyi alamazlar. Bu belgeyi aldıktan sonra resmi emlakçı oluyorsunuz’’ ifadelerini kullandı.

Kayıt dışı çalışmanın bedeli ağır olur

Taşıma ticaret yetki belgesi olmayanların internet sitesine ilan veremediğini aktaran Aytaç, ‘’Mecburen herkes bu belgeyi almak zorunda. Şu anda denetimler gerçekleştiriyoruz. Gaziantep’i mahalle mahalle, cadde cadde, sokak sokak dolaşıyoruz. Bu belgeyi almayanları veya evrakı eksik olanları uyarıyoruz. Kayıt dışı çalışmanın bedeli ağırdır. O yüzden hiç kimse kayıt dışı çalışmasın. Oda olarak bu konuda kesinlikle taviz vermiyoruz, vermeyeceğiz. Kayıt dışı kalmayana kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz’’ mesajını verdi.

3+1 sıfır dairelerin fiyatı 7 milyon lira civarında

Konut fiyatları bakımından Gaziantep’in en pahalı semtlerinin İbrahimli, İbrahimli 2 ve Yamaçtepe olduğuna dikkat çeken Aytaç, ‘’Kentin lüks semti dediğimiz yerleri buralar. Fıstıklık, Akkent mahallesinde konut fiyatları birbirine yakın. Bu iki mahallede 3+1 sıfır dairelerin fiyatı 6-7 milyon lira civarında. En uygun daireler ise Beykent, Onkoloji, Taşlıca ve Adülhamithan mahallerinde’’ açıklamasını yaptı. Hüseyin KARATAŞ

Kaynak: Hüseyin KARATAŞ