Gaziantep Helvacılar ve Dondurmacılar Odası Başkanı Emin Özlü, ‘’Esnafa yönelik açıklanan destek paketleri olumlu ancak yetersiz. İş yeri edindirme kredisi 1,5 milyon liradan 2,5 milyon liraya yükseltildi. Ancak günümüzde 10 milyon liranın altında satılık iş yeri bulmak çok zor. Kredi miktarı 750 bin liradan 1 milyon liraya çıkarıldı. Enflasyon karşısında paranın alım gücü çok düştü. Dolaysıyla kredilerin yükseltilmesi sadece pansuman görevi görür, yaramıza merhem olmaz’’ dedi.

ESNAF, ÇOK ZOR GÜNLER GEÇİRİYORUZ
Küçük esnafın çok zor günler geçirdiğini ifade eden Özlü, ülke genelinde yaşanan ekonomik krizden çok fazla etkilendiklerinin altını çizdi. ‘’Bilindiği üzere ülkemizde uzun zamandan beri ekonomik sıkıntılar söz konusu. Her ne kadar yok desek de bu gerçeği göz ardı edemeyiz. Küçük esnaf bu ülkenin bel kemiği aynı zamanda da sigortası. Her türlü zorluğa ve olumsuz rağmen dükkanını açar, işinin başına geçer. Ancak maliyetlerin artması ise esnafa kepenk kapattırıyor’’ tespitini yaptı.

GİDERİ KARŞILAMADIĞI BİR DÖNEMİ YAŞIYORUZ
Başkan Özlü, esnafın zor şartlar altında ayakta kalma mücadelesi verdiğini dolayısıyla desteklerin daha fazla olmasını isterken, ‘’Dükkan kiraları, işçilik, sigorta primleri ve diğer giderler hiç umulmadığı kadar yükseldi. Ama gelirlerimiz aynı oranda artmadı. O nedenle gelirin gideri karşılamadığı bir dönemi yaşıyoruz. Esnaf çarkını döndürebilmek için bir yerden tasarruf etme yolunu tercih ediyor. Ancak bu şekilde nereye kadar çark döner bilinmez’’ ifadelerini kullandı.

KDV ORANLARINDAKİ EŞİTSİZLİĞİN ORTADAN KALDIRILMASINI İSTİYORUZ
Sigorta primlerinin ödenebilecek seviyeye düşürülmesi gerektiğini vurgulayan Özlü, ‘’1 ile 10 çalışanı olan küçük işletmelere ayrıcalık tanınmalı. Vergilerimiz belli bir orana sabitlenmeli. Örneğin; sektörümüzde ürün alırken yüzde 1 KDV öderken, satarken KDV oranı yüzde 10’a çıkıyor. Aradaki yüzde 9 oranındaki fark esnafın cebinden çıkıyor. Esnafa günah değil mi? KDV oranlarındaki eşitsizliğin ortadan kaldırılmasını istiyoruz. Ürün girişimizde yüzde 10 ise çıkışımızda yüzde 10 olmalı. Eşit koşullarda rekabet etmemiz lazım’’ açıklamasını yaptı.

EN ÇOK KIVRIM VE HALKA TATLI SATILIYOR
Ramazan Bayramı’nın bereketiyle geldiğini kaydeden Özlü, ‘’Ramazan ayının gelmesiyle tatlı satışlarımızda bir artış söz konusu. Vatandaş, iftara giderken alıyor ya da iftardan sonra ailesiyle birlikte bir tatlıcıya gidiyor. Satışlar, yüzlerimizi güldürdü, bunun yıl sonuna kadar devam etmesinden yanayız. Lakin vatandaşın alım gücünün düştüğünü tercih ettiği tatlıdan anlayabiliyoruz. Çünkü vatandaş kaliteye değil, cebindeki paraya göre tatlı alıyor. En çok da kıvrım ve halka tatlı satılıyor’’ şeklinde konuştu.

Kaynak: Özer KARINCA