Son yılların en kurak dönemlerinden birini yaşayan Gaziantep’te yaşanan kuraklıktan hayvancılıkta nasibini aldı. Yağışın olmaması nedeniyle üreticiler hayvanlarını meralarda otlatamıyor. Bunun sonucu olarak ise hayvanları fabrika yemleri ile beslemek zorunda kalan üretici ne yapacağını şaşırmış durumda.

KURAK YILLARDA ÜRETİCİLER HAYVANLARINI SATIYOR

Gaziantep Koyun Keçi Üreticileri Birlik Başkanı Osman Türkman, ‘’Kuraklık olduğunda arpa samanı, mercimek samanı ve buğday samanı azalacak. Bunlar azaldığında doğal olarak fiyat artacak. Bunun yanı sıra havaların kurak olduğu yıllarda aşırı şekilde üretici hayvanını satıyor ve dişi damızlık hayvanlar kesime gidiyor. Bu da ilerleyen zamanlarda hayvancılık sektörü için sıkıntı olarak karşımıza çıkacak’’ dedi.

GİRDİLERİN YÜKSELMESİ ÜRETİCİLERİ DAHA DA ZOR DURUMA DÜŞÜRECEK

Küresel iklim değişikliğine bağlı olarak Gaziantep, son yılların en kurak dönemini yaşıyor. Yaşanan kuraklık hububat rekoltesini olumsuz etkilediği gibi aynı zamanda hayvancılık sektörünü olumsuz etkiledi. Çünkü kuraklık olunca hayvanların yaz aylarında yayıldığı meralarda ot olmayacak. Ot olmayınca girdi maliyetlerinin artmasına neden olacak. Girdilerin artması ise zor durumda olan üreticileri daha da zor duruma düşürecek. 

ÜRETİCİ PARA KAZANAMIYOR

Türkman, ‘’Bugüne kadar istenilen yağış olmadı, ama nisanda yağışlar olursa çiftçinin ve üreticinin yüzü güler. Havaların kurak olması hayvancılığı da olumsuz etkiliyor. Çünkü kuraklık ile birlikte merada yaylım alanlarında ot olmayacak, ot olmayınca üretici hayvanını yayamayacak, yayamayınca hayvana yem vermek zorunda. Zaten üretici para kazanamıyor. Eğer böyle de olursa maliyetler artış olacak’’ şeklinde konuştu.

KURAKLIK TARIMSAL ÜRETİME ZARAR VERECEK

Kuraklığın tarımsal üretime zarar vereceğini sözlerine ekleyen Türkman, ‘’Kuraklık olduğunda arpa samanı, mercimek samanı ve buğday samanı azalacak. Bunlar azaldığında doğal olarak fiyat artacak. Fiyat artınca girdilerimiz yükselecek. Dolayısıyla bu da hayvancılık sektörünü olumsuz şekilde etkileyecek. Şu anda havaların kurak olması nedeniyle geçen yıl sezonda kilogramı 6,5 lira olan arpanın kilogramı 12 liraya, beyaz buğday samanı 2 liradan 4 liraya mercimek samanı 6 liradan 15 liraya yükseldi. Kuraklığın devam etmesi bu girdi maliyetlerinin artmasına neden olacak’’ tespitini yaptı.

BU SENE MERALARDA OT YOK

Fabrika yem fiyatlarında bir yükselişin olduğuna dikkat çeken Türkman, ‘’Havaların kurak olduğu yıllarda aşırı şekilde üretici hayvanını satıyor ve dişi damızlık hayvanlar kesime gidiyor. Bu da ilerleyen zamanlarda hayvancılık sektörü için sıkıntı olarak karşımıza çıkacak. Geçen yıl yaylım alanlarında meralarda ot vardı. Ancak bu sene yok. Yağış olduğunda hububat olacak, hububat olunca hasat olduğunda bile kökünde ki ottan bile hayvanların faydalanabiliyor, fakat bu yıl öyle bir şey söz konusu değil’’ açıklamasında bulundu.

Kaynak: Leyla Aysun GÖKŞEN