Türkiye’nin yanı sıra Gaziantep’in en önemli sektörleri arasında yer alan ayakkabı ve terlik sektörü artan maliyetler karşısında ayakta kalma mücadelesi veriyor. Özellikle yüksek gelen elektrik faturaları, firmaların belini büktüğü gibi üretimi ise olumsuz etkilemeye başladı. Çarkın dönmesi için sektöre özel elektrik tarifesi çıkarılması çağrısında bulunan firmalar, destek bekliyor.
AYAKKABI VE TERLİK SEKTÖRÜ DESTEK BEKLİYOR
Ayakkabı ve terlik üretiminde ve ihracatında İstanbul’dan sonra ikinci sırada yer alan Gaziantep’teki ayakkabı ve terlik firmaları zor günler geçiriyor. Dükkan kiraları, sigorta primleri, işçilik gibi diğerlere bir de yüksek gelen elektrik faturaları eklenince firmalar, bir çıkış yolu aramaya başladı. Elektrik faturalarının yüksek gelmesinin üretimi olumsuz etkilediğini kaydeden firmalar, çarkın durmaması, istihdamın devam etmesi için destek istedi.
ELEKTRİK ZAMMI ÜRETİMİ OLUMSUZ ETKİLİYOR
Gaziantep Plastik Ayakkabıcılar Poliüretan Terlikçiler ve Yan Sanayicileri Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatif Başkanı Murat Gün, ‘’Bilindiği üzere geçen yılın Temmuz ayından sonra elektriğe yapılan yüzde 38 oranında zam üretimi olumsuz etkiledi, etkilemeye devam ediyor. Ülke ekonomisine katkı sunmak için çalışan firmalarımız diğer taraftan yüksek gelen elektrik faturalarının altından kalkmaya çalışıyor. Dolayısıyla üretim, istihdam ve ihracatın sürmesi için sektörümüze yönelik özel bir elektrik tarifesi çıkarılmasını talep ediyoruz’’ dedi.
FİRMALAR, ÜRETİM İÇİN CANLA-BAŞLA ÇALIŞIYOR
Çarklarının çok zor döndüğünü sözlerine ekleyen Gün, maliyetlerin artmasından dert yandı. ‘’Gaziantep, hem ayakkabı hem de terlik üretiminde ve ihracatında İstanbul’dan sonra ikinci sırada ki yerini koruyor. İhracat bakımından 2024 yılında istediğimizi alamasak da firmalarımız üretmeye, ülke ekonomisine katkı sunmaya devam ediyor. Lakin firmalarımızın da dayanma gücü bir noktaya kadar. Firmalarımız çarkların durmaması için elinden gelenin fazlasını yapıyor, ama giderlerin altından kalkmakta zorlanıyor. O nedenle sektörün yeniden canlanması, eski şaşalı günlerine dönmesi için mutlaka ama mutlaka her konuda destek çıkılmalı’’ çağrısında bulundu.
FAİZLER DAHA DA DÜŞÜRÜLMELİ
Merkez Bankası’nın faiz indirme politikasının ekonomi açısından olumlu olduğunu belirten Başkan Gün, ‘’Merkez Bankası, faiz anlamında son aylarda olumlu adımlar atmaya başladı. En son alınan karar ile birlikte faizler yüzde 42,5 seviyesine kadar indi ancak bu oranların daha da aşağıya inmesi gerekiyor. Çünkü firmalar kredi çekmeli ki borçlarını ödeyebilsin, yatırım yapsın, yeni makine ve ekipman alabilsin, işlerini daha da büyütüp daha fazla üretim, istihdam ve ihracat gerçekleştirebilsin. Ancak her ne olursa olsun biz Gaziantepli firmalar olarak her türlü zorluğa rağmen üretmeye, istihdam sağlamaya ve ihracat gerçekleştirmeye devam edeceğiz’’ vurgusu yaptı.