Akaryakıt fiyatının sürekli olarak değişmesi taşımacılık sektörünü zor durumda bırakırken esnaf, ton-kilometre sisteminin bir an evvel hayata geçirilmesini istedi. Ton-kilometre sistemi hayata geçtiğinde nakliyecinin ücreti değişmeyecek sabit kalacak. Nakliyatçı kaç TL’ye götüreceğini, müşteri de ne kadar ödeme yapacağını bilecek.

SİSTEM HAYATA GEÇTİĞİNDE FİYATLAR SABİTLENECEK

Gaziantep Umum Nakliyat Toplu İş Yeri Yapı Kooperatifi Başkanı Zafer Aydıngüler, ‘’Ton-kilometre hayata geçtiğinde sektöre çok fayda sağlayacak. Bu sistem hayata geçtiğinde nakliyenin ücreti netleşecek. Yani fiyatlar sabitlenecek. Esnaf, kaç TL’ye götüreceği, müşteri ise ne kadar ödeme yapacağını bilecek’’ şeklinde konuştu.

AKARYAKITA ZAM GELDİĞİNDE HER ŞEYE ZAM GELİYOR

Akaryakıtın litre fiyatının sürekli değişmesinin sektörü zor durumda bıraktığını ifade eden Aydıngüler, ‘’Akaryakıtta herhangi bir istikrarın olmaması hem sektörümüzü hem de halkı olumsuz etkiliyor. Çünkü akaryakıta zam geldiğinde sebzeden meyveye, gıdadan diğer A’dan Z’ye tüm ürünlerin zamlanmasına neden oluyor. Bir bakıyorsunuz litresi 50 lira olan mazot bir bakıyorsunuz bir müddet sonra 46 liraya düşmüş. Böyle olunca esnafımız müşterisine karşı zor durumda kalıyor’’ açıklamasında bulundu.

YÖNETMELİĞİN GÜNCELLENMESİ LAZIM

‘Akaryakıtın litre fiyatı yükseldiğinde taşımanın maliyeti de günlük olarak değişiyor’ diyen Aydıngüler, ‘’En büyük sıkıntılarımızdan biri haksız rekabet. 2006 yılında yürürlüğe giren Kara Yolu Taşımacılık Yönetmeliği, 2010 yılında güncellendi, 15 yıldan beri herhangi bir güncelleme olmadı. Dolayısıyla Kara Yolu Taşımacılık Yönetmeliği’nin revize edilmesi gerekiyor. 2006 yılında kırkayak veya 10 teker dediğimiz araçlarla taşıma yapılırken, günümüzde ise yeni modeller ortaya çıktı, metreküp oluşmaya başladı. 2006 yılında araçlar 7 veya 8 metre idi şimdi ise 13 metre uzunluğunda. Yani taşımacılık ton-kilometre uygulanabilecek sisteme geldi. Bu konuların tümünün güncellenmesi gerekiyor’’ dedi.

KAMYONETLER ŞEHİRLER ARASINDA CİRİT ATIYOR

Aydıngüler, ‘’Şu anda kamyonetlerin şehir içinde taşımacılık yapması gerekirken, şehirler arasında cirit attığını görüyoruz. Bu da mevcut yönetmeliğe aykırı. Bunun yanı sıra uzun kilometrede tehlikeye davetiye çıkarıyorlar. O yüzden bu konuda bir çalışma yapılması gerektiğini belirtiyoruz. Ayrıca ton-kilometre hayata geçtiğinde sektöre çok fayda sağlayacak. Bu sistem hayata geçtiğinde nakliyenin ücreti netleşecek. Yani fiyatlar sabitlenecek. Esnaf, kaç TL’ye götüreceği, müşteri ise ne kadar ödeme yapacağını bilecek’’ ifadelerine yer verdi. 

Kaynak: Özer KARINCA