Kuzu-oğlak desteklemelerinin birinci başvuruları 2024 yılının Eylül ayında başlayıp 1 aralık tarihinde sona erdi. Bu desteklemeye 2 bin 133 üretici başvuru yaptı. İkinci destekleme başvuruları ise 2 Nisan tarihinde başlayıp 16 Haziran tarihine kadar devam edecek.

DESTEK VERİLECEK KUZ-OĞLAK SAYIMIZ 123 BİN 460

Gaziantep Koyun Keçi Yetiştiricileri Birlik Başkanı Osman Türkman, ‘’Birinci destekleme kapsamında destek verilecek kuz-oğlak sayımız 123 bin 460. Bu anlamda ödenecek destek tutarı 39 milyon 861 bin TL. Bu rakama göre Gaziantep’te hayvan başına 300 lira destek verildiğini görüyoruz. Birinci desteklemeye başvuramayan üreticilerimizin ikinci desteklemeye başvurmalarını istiyoruz’’ dedi.

İKİNCİ KUZU-OĞLAK BAŞVURULARI BAŞLIYOR

Kuzu-oğlak desteklemelerinin birinci başvuruları 2024 yılının Eylül ayında başlayıp 1 aralık tarihinde sona erdi. Bu desteklemeye 2 bin 133 üretici başvuru yaptı. İkinci destekleme başvuruları ise 2 Nisan tarihinde başlayıp 16 Haziran tarihine sürecek. Üreticilerin başvuru yapabilmeleri için kuzu ve oğlaklarını küpeletmeleri vebu hayvanların en az 4 ay işletmede bulunmaları, bunun yanı sıra işletmelerinde anaç koyun ve keçinin olması gerekiyor.

HAK EDİŞLER HAZIRLANDI

Kuzu-oğlak desteklemelerinin birinci başvurularının 2024 yılının Eylül ayında başlayıp 1 aralık tarihinde sona erdiğini hatırlatan Türkman, ‘’Bu tarihler arasında üyelerimizden yaklaşık 2 bin 133 kişi desteklemeye müracaat etti. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından tespitleri yapıldı. Hak edişler hazırlandı. İlçe Tarım Müdürlükleri tarafından bakanlığa gönderildi. Üreticiler, desteklemelerin ödenmesini bekliyor’’ ifadelerine yer verdi.

İKİNCİ DESTEK BAŞVURULARI 16 HAZİRAN’DA SONA ERECEK

Destekleme ödemelerinin geciktiğini kaydeden Türkman, ‘’Bu sene yağışların az olması ve bölgenin kurak olmasından dolayı üretici hayvanına yem alabilmesi için bir an önce desteklemeyi alması gerekiyor ki biraz nefes alabilsin. En kısa süre içerisinde ödenmesini bekliyoruz. Gaziantep’te birinci desteklemeden toplamda 2 bin 133 üretici faydalanacak. Birinci desteğe başvuramayanlar veya hayvanını küpeletmeyenler 2 Nisan’da başlayıp 16 Haziran’da sona erecek ikinci desteklemeye başvurabilecekler’’ hatırlatmasını yaptı. 

ÜYELERİMİZİN BAŞVURULARINI YAPMALARINI İSTİYORUZ

2 nisan tarihinden sonra desteklemeleri alacaklarını belirten Türkman, başvuruları ilçe tarım müdürlüklerine ileteceklerinin altını çizdi. ‘’İlçe tarım müdürlükleri sistem üzerinden gerekli tespitleri yaptıktan sonra hak edişler için Tarım ve Orman Bakanlığı’na gönderecekler. Birinci desteklemeye başvuranların ikinciye başvurmalarına gerek yok. Başvuru yapabilmeleri için kuzu ve oğlaklarını küpeletmiş ve en az 4 ay işletmede bulunmuş olması gerekiyor. Bunun yanı sıra işletmelerinde anaç koyun ve keçinin olması lazım. Bu şartları taşıyanlar desteklemeye başvurabilirler’’ şeklinde konuştu.

HAYVAN BAŞINA DESTEKLER 200 İLE 580 LİRA ARASINDA DEĞİŞİYOR

Türkman, ‘’Yeni destekleme kapsamında kuzu ve oğlak başına 200 lira destek veriliyor. İşletmedeki anaç koyun ve keçi sayısı 100’ün altında ise 200 lira daha fazla destek alınıyor. Ayrıca genç girişimcilere hayvan başına 140 lira daha fazla destek veriliyor. Bunun yanı sıra müracaat yapılan birlik, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 1. derece tarımsal üretici örgütü olarak kabul edilmiş ise yine hayvan başına 40 lira destek alınıyor. Dolayısıyla hayvan başına destekler 200 ile 580 lira arasında değişiyor’’ değerlendirmesinde bulundu. Hüseyin KARATAŞ

Kaynak: Hüseyin KARATAŞ