Ayakkabı ve deri tekstilin en önemli ham maddeleri arasında yer alan hayvan derilerinin çöpe gitmemesi için Kurban Bayramı’nda hayvanların tecrübeli kasaplar tarafından kesilmesi, iyi bir şekilde tuzlanıp ekonomiye kazandırılması gerektiği vurgulandı.

Kurbanlıklar bilinçli kasaplar tarafından kesilmeli

Gaziantep Ayakkabıcılar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce, ‘’Kurban Bayramı’nda kesilen milyonlarca koyun, keçi, büyükbaş hayvanların derileri geçen yıl para etmediği için milli servetimiz çöpe gitti. Bu sene kurban derilerinin çöpe gitmemesi için hayvanların bilinçli kasaplar kesilmesi, en güzel şekilde tuzlanması ve ekonomiyi kazandırılması için bir çalışma yapılmasını talep ediyoruz’’ çağrısında bulundu.

Milli servetimiz kaybolmasın

Küçükbaş hayvan derilerinin işçilik ve işlem maliyetlerinin yüksek olduğunu kaydeden İnce, ‘’Küçükbaş hayvan derilerinin işçilik ve işlem maliyetleri yüksek olduğu ve ehil olmayan kişiler tarafından dikkatsizce kesildiği için para etmemesi nedeniyle heba olmasına ve milli servetimizin kaybolmasına neden oluyor. Kurbanlık hayvanların daha tecrübeli ve bilinçli kişiler tarafından kesilmesi durumunda bağırsak, kelle, kır katı, mumbarı, işkembesi ekonomiye kazandırılabilir’’ değerlendirmesinde bulundu.

Halkımızın daha sabırlı ve dikkatli olması gerekiyor

İnce, ‘’Hayvanları kesenler, iyi kesemediği, yeteri kadar tuzlayamadığı ve koruyamadığı için deriler kullanılamaz hale gelmekte. İşçilik maliyetleri de yüksek olduğu için ekonomik değeri olmuyor. Şu anda bir koyun derisi 30 lira gibi çok komik rakamlara alıcı bulabiliyor. Hükümetimizin ve belediyelerimizin bu işe önem vermesini istiyoruz. Halkımızın da daha sabırlı ve dikkatli olması gerektiğinin altını çiziyorum’’ şeklinde konuştu.

Milyonlarca deri çöpe gitti

Geçen yıl Kurban Bayramı’nda kesilen milyonlarca koyun, keçi, büyükbaş hayvanların derilerinin para etmediğinin çöpe gittiğini kaydeden İnce, bu hayvan derilerinin birer milli servet olduğunun altını çizerken, bu sene ise derilerin çöpe gitmemesi için hayvanların tecrübeli kasaplar tarafından kesilip ekonomiye kazandırılması gerektiğini kaydetti.

İç piyasada derilerin daha değerli olmasını sağlayabiliriz

Gaziantep’te her yıl 350-400 bin civarında kurbanlık hayvanın kesildiğini sözlerine ekleyen Başkan İnce, ‘’Gaziantep Ayakkabıcılar Odası olarak, ülke genelinde deri ile ilgili bir birimin kurulması kanayan yaramıza önemli katkılar sunacaktır. Ayakkabı ve deri tekstil sektöründe hayvan derilerine ihtiyaç var. Şu anda yurt dışından çok fazla deri geliyor. Memleketimizde deri varken neden paramız yurt dışına gitsin. Dolayısıyla iç piyasada derilerin daha değerli olmasını sağlayabiliriz’’ ifadelerini kullandı. Leyla Aysun GÖKŞEN

Kaynak: Leyla Aysun GÖKŞEN