Artan maliyetler karşısında daha fazla dayanamayan eczacılar, sistem çıkmak ve eczanelerini devretmek için arayış içerisine girdi. Gerekli önlemler alınmadığı takdirde bu sayısının artmasından endişe ediliyor.

Gaziantep Eczacılar Odası Başkanı İrfan Demirci, ‘’Birçok eczacı sistem çıkmak ve eczanelerini devretmek için arayış içerisindeler. Bunun çok fazla olduğunu görüyoruz. Çünkü verim alamıyorlar. Yeni umutlarla sisteme giren eczacılar da istediğini bulamıyor. Bir önlem alınmaz, herhangi bir iyileştirme yapılmazsa gidişatın iyi olmadığını söyleyebiliriz’’ dedi.

BÜTÇE DOĞRU POLİTİKALAR UYGULANARAK KULLANILMALI

Sorunların kısmi olarak çözüme kavuşturulduğunu belirten Demirci, ortaya konulan çözümlerin sorunları tam olarak çözmeyeceğinin altını çizdi. ‘’Temel çözüm ilaç fiyatları konusunda daha radikal çözümlerin ortaya konulması ve uygulanması, bütçenin doğru politikalar uygulanarak kullanılması gerekiyor. Birçok eczacı sistem çıkmak ve eczanelerini devretmek için bir arayış içerisindeler. Bunun çok fazla olduğunu görüyoruz. Çünkü verim alamıyorlar. Yeni umutlarla sisteme giren eczacılar da istediğini bulamıyor’’ değerlendirmesinde bulundu.

ÜLKEMİZDE ÜRETİLEN İLAÇLARIN İTHAL GİRDİ ORANI YÜKSEK

Ekonomik sıkıntının her sektör gibi eczacıları da olumsuz etkilemeye devam ettiğini ifade eden Demirci, ‘’Eczacılar hastaya sunduğu ilacın büyük bölümü kamusal tahsil ediyor. Bundan dolayı baskılanan ilaç fiyatlarının artması istenmiyor. Uygulanan bu politika sürdürülebilir değil. Çünkü Türkiye, ilaçların yüzde 50’sini ithal ediyor. Bunun yanı sıra ülkemizde üretilen ilaçların ithal girdi oranı da yüksek’’ şeklinde konuştu.

VATANDAŞ İLACA ULAŞAMADIĞI GİBİ ÜLKEMİZE GELEN İLAÇ SAYISI AZALIYOR

Yeterli ilaca ulaşılamadığını sözlerine ekleyen Demirci, ‘’İlaç yokluğu artık kronikleşti. Son yıllarda hasta ilacı arar, eczacı ilacı arar hale geldi. Vatandaş ilaca ulaşamadığı gibi ülkemize gelen ilaç sayısı azalıyor. Dünya’da yeni nesil çıkan ilaçların neredeyse tamamına yakını ekonomik gerekçeler nedeniyle Türkiye’ye gelmiyor. Son 10 yıllık süreçte 300’e yakın yeni ilaç kullanıma sunuldu, ama vatandaşımızın bu ilaçların sadece 10 veya 15’inden faydalandığını görüyoruz’’ ifadelerine yer verdi.

ECZANELERİN KAZANCI YÜKSELTİLMELİ

Demirci, eczanelerin kazancının gerilediğinin altını kalın harflerle çizerken, ‘’Enflasyon ciddi boyutlarda. Personel giderlerinden sigorta primlerine dükkan kiralarına kadar her şey yükselmiş. Buna karşılık ilaç fiyatı artmadığından eczacılar, enflasyon altında eziliyor. İlaç fiyatları güncellenmeli, eczanelerin kazancı yükseltilmeli, SGK ile yapılan anlaşmanın maddeleri günümüz koşullarına uygun olarak revize edilmeli’’ önerisinde bulundu.

TALEPLERİMİZİN KARŞILIK BULMASI İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ

‘Bütçenin kullanımı bir tercihtir’ diyen Demirci, ‘’Toplumun bir kesimi zenginleşirken diğer tarafta ise yoksullaşan bir halk var. İnsanlar yoksullaşıyor, eczacılar yoksullaşıyor. Sonunda insan ilaca ulaşamaz noktaya geliyor. O zaman toplum olarak ilaca daha fazla pay ayrılmasını istiyoruz. Taleplerimizin karşılık bulması için mücadele ediyoruz. Vatandaş özel hastanelere gidemiyorlar veya farkları ödeyemiyorlar’’ tespitini kullandı.

Kaynak: Hüseyin KARATAŞ