Sezondan beklentilerinin çok fazla olduğunu dile getiren Gaziantep Çiçekçiler Odası Başkanı Cuma Çelik, ‘’Sezondan beklentimiz çok fazla ama geçmiş dönemlere göre işlerimizde yüzde 40 oranında bir düşüş söz konusu’’ diye konuştu.
GAZİANTEP’TE 247 ÇİÇEKÇİ DÜKKANI BULUNUYOR
Çelik, ‘’2022 yılında sektörde faaliyet gösteren esnaf sayısı 150 iken şu anda Gaziantep’te 247 çiçekçi dükkanı bulunuyor. 247’nin 180’i kayıtlı geri kalanı kayıt dışı. Kayıt dışı çalışanlar ise vergi kayıtları olmadığı için kayıt altına alınamıyor. Vergi dairesi gerekli denetimleri gerçekleştirse esnaf sicil kaydını yaptırır’’ dedi.
KAYIT DIŞI İLE MÜCADELE ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Kayıt dışı ile etkin bir şekilde mücadele ettiklerini, etmeye de devam edeceklerinin altını çizen Çelik, ‘’Sektörümüzde iş yeri açma ve çalıştırma ruhsatı alabilmek için ustalık belgesi şartı var. Ustalık belgesi olan esnafı sayısı ise 30’u geçmez. Bir kişinin kalfalık, ustalık, usta-öğreticilik belgesi alabilmesi için ortalama 7 yıl okula gitmesi ya da bin 800 gün civarında sigortanın olması gerekiyor. Böyle olunca da belgeye ulaşmak zorlaşıyor’’ ifadelerini kullandı.
TİCARET BAKANLIĞI BİR DÜZENLEME GETİRMELİ
Dükkan açacak olan esnafın ilk önce odaya kaydının yaptırılması sonrasında vergi levhası çıkarması gerektiğini kaydeden Çelik, ‘’Ticaret Bakanlığı’nın buna bir düzenleme getirmesi lazım. Bundan sonra açılacak işletmelere; ‘Belediye ruhsatı, oda kaydı, sicil kaydı, ustalık belgesi gibi evrakları tamamladıktan sonra kaydedelim’ denilse piyasalar daha düzenli bir hale gelecek. Eğer bu olursa eli makas tutan gidip çiçekçi açamayacak. O zaman daha kaliteli iş ortaya çıkacak’’ şeklinde konuştu.
MESLEKİ EĞİTİM MERKEZLERİNDE SEKTÖRÜMÜZE YER YOK
Başkan Çelik, ‘’Mesleki Eğitim Merkezlerinde sektörümüze yer yok. Ticaret Bakanlığı’nın uygulamış olduğu bir programla çiçekçilik sektörü geçen yıl meslek olarak kabul edildi. İşlerin düşüşündeki temel neden insanların ihtiyaçlarına öncelik vermesi. Çiçek, ihtiyaçlarda en son noktada yer alıyor. Isparta, Yalova, Antalya, Mersin ve Adana bölgesinde çiçek yetiştiriciliği var. Çiçek yetiştiren diğer iller ise sebze ve meyve üretimine döndü’’ açıklamasını yaptı.
GİRDİ ARTIŞLARINI FİYATLARA YANSITAMADIK
Fiyatların geçen yıla oranla yüzde 13 oranında arttığını açıklayan Gaziantep Çiçekçiler Odası Başkanı Cuma Çelik, konuşmasını şöyle devam ettirdi: ‘’Geçtiğimiz yıl bir işletmenin ortalama gideri bir bitkiye yüzde 33 idi. Bu yıl ise bu rakam yüzde 45’e ulaştı. Maliyet artışlarının en başında kiralar yer alıyor. Sonrasında ise personel maaşları, sigorta primleri eliyor. Bu artışları ise fiyatlara yansıtamadık. Geçen yıl 100 liradan satılan bir gül bu yıl yine aynı fiyattan satılıyor.’’