Dünya Su günü dolayısıyla açıklama yapan Gıda Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Gamze Atar Kayabaşı, ‘’Her bireyin temel ihtiyaçlarını karşılayacak kadar su ücretsiz olmalıdır. Suyun tasarruflu kullanımı teşvik edilmeli ve sürdürülebilir su yönetimi için toplumsal bilinç oluşturulmalı’’ şeklinde konuştu.
Kayabaşı, ‘’Ambalajlı suların ve kaynaklarının denetimlerinde yetersizlikler olduğu ve kayıt dışının önemli bir sorun olduğu bilinmektedir. Tüketiciler güvenli olduğunu düşündükleri ambalajlı su tüketimine yönelmektedir’’ dedi.
SU, TARIM ALANLARININ TEMEL KAYNAĞI
Buzullar, yeryüzünün tatlı su depoları olarak yalnızca ekosistemin dengesini sağlamakla kalmadığını, aynı zamanda milyonlarca insanın su ihtiyacını karşılayan nehirlerin ve tarım alanlarının da temel kaynağı olduğunu kaydeden Kayabaşı, ‘’İklim değişikliği, yüksek karbon salınımları ve çevreye zarar veren politikalar sonucu buzullar hızla erimekte, su döngüsü bozulmakta ve gıda üretimini doğrudan tehdit etmektedir. Türkiye, coğrafi konumu itibarıyla buzul kaynaklı su sistemlerine doğrudan bağımlı olmasa da, küresel iklim krizinin etkilerinden olumsuz etkilenmektedir. Ülkemizde su kaynaklarının azalması, kuraklık ve tarımsal verim kaybı, buzulların erimesiyle tetiklenen küresel sorunların bir yansımasıdır’’ açıklamasını yaptı.
SU HAVZALARINA YAPILAŞMA DURDURULMALI
‘Su havzalarına yönelik yapılaşma ve sanayi baskısı derhal durdurulmalı, koruma alanları genişletilmelidir’ diyen Kayabaşı, ‘’Su kaynaklarının yönetimi, bilimsel veriler ve kamu yararı esas alınarak planlanmalı, suyun özelleştirilmesine yönelik politikalardan vazgeçilmeli, kamu mülkiyeti temelinde ulusal bir ‘Su Politikası’ hayata geçirilmelidir. Tarımda kullanılan suyun kalitesini korumak için pestisit ve kimyasal kullanımına sıkı denetimler getirilmeli, çiftçilere sürdürülebilir tarım uygulamaları konusunda eğitim verilmeli ve destek sağlanmalıdır’’ ifadelerini kullandı.
SU YÖNETİMİ İÇİN TOPLUMSAL BİLİNÇ OLUŞTURULMALI
İl Temsilcisi Kayabaşı, ‘’İklim değişikliğine karşı acil ve etkili önlemler alınmalı, buzulların erimesini hızlandıran karbon salınımları azaltılmalıdır. Her bireyin temel ihtiyaçlarını karşılayacak kadar su ücretsiz olmalıdır. Suyun tasarruflu kullanımı teşvik edilmeli ve sürdürülebilir su yönetimi için toplumsal bilinç oluşturulmalıdır. Doğadan, insandan ve emekten yana bir dünya için, suyun ve gıdanın geleceğini koruma mücadelesinden asla vazgeçmeyeceğiz. Sağlıklı yaşam, güvenli gıda ve temiz suya erişim her bireyin temel hakkıdır. Bu hakka sahip çıkmak için kamu kurumlarını, meslek örgütlerini, sivil toplum kuruluşlarını ve halkımızı ortak mücadelede buluşmaya davet ediyoruz’’ çağrısında bulundu.