Kamudaki yaklaşık 600 bin işçiyi yakından ilgilendiren 2025-2026 döneminde yapılacak zammın belirleneceği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri başladı. Türk-İş ile Hak-İş taleplerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ve TÜHİS’e iletti.

ENFLASYONUN YÜKSELMESİ PARANIN ALIM GÜCÜNÜ DÜŞÜRDÜ

Türk İş Konfederasyonu Gaziantep İl Başkanı Mehmet Akif Sarıca, ‘’Enflasyonun sürekli olarak yükselmesi paranın alım gücünün düşmesine neden olduğundan Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri bir an evvel neticeye bağlanması ve ücretler ile birlikte özlük, sosyal ve diğer hakların belirlenmesi gerekiyor’’ dedi.

TALEPLER, BAKANLIĞA VE TÜHİS’E İLETİLDİ

Yaklaşık 600 bin işçiyi yakından ilgilendiren 2025-2026 döneminde yapılacak zammın belirleneceği Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmeleri başladı. Türk-İş ile Hak-İş taleplerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ve TÜHİS’e iletti.

Sarıca, ‘’Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü çerçevesinde çalışanların 2025 ile 2026 yıllarını kapsayan ücretlerinin, sosyal ve diğer hakların belirlendiği bir protokoldür. Bu seneki protokol kapsamında talepler Türk-İş ve Hak-iş tarafından hazırlandı ve ilgili bakanlık ile TÜHİS’e iletildi. Hem bizim hem de ve hükümetin talepleri müzakereler başlayacak’’ ifadelerini kullandı.

HAFTALIK 40 SAATİ AŞAN ÇALIŞMALAR FAZLA ÇALIŞMA SAYILMALI

Taleplere değinen Sarıca, ‘Haftalık çalışma süresi ve Fiili çalışma süresi konusunda da düzenleme yapılmalı. En çok 40 saat olarak uygulanacak ve bu süre en çok 5 gün üzerinden uygulanması, pazar hafta tatili ve Cumartesi akdi tatil sayılmalı. Haftalık 40 saati aşan çalışmalar fazla çalışma sayılmalı. Her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret normal çalışma ücretinin yüzde 100 fazlasıyla ödenmeli’’ şeklinde konuştu.

İŞÇİLERİN DAİMİ KADROYA GEÇİRİLMESİ ÇALIŞMALARI SONUÇLANDIRILMALI

Sarıca, ‘’KİT’ler dahil kamu kurum ve kuruluşlarında alt işveren (taşeron) işçisi olarak çalışmaya devam eden işçilerin daimi kadroya geçirilmesi ile ilgili çalışmalar ivedilikle sonuçlandırılmalı. Gelir vergisi yükünü hafifletmeye yönelik olarak ücretlerdeki gelir vergisinin yüzde 15’i aşması halinde aşan kısım işveren tarafından karşılanmalı. Teknik hizmet ve sorumluluk tazminatı, vardiya zammı, bayram yardımı, öğrenim yardımı, ısınma desteği, kira yardımı, iletişim yardımı, eğitim zammı, silah tazminatı, direksiyon primi, işin gerektirdiği belgeler gibi konularda da ayrıntılı düzenlemeler yapılmalı’’ önerisinde bulundu. 

Kaynak: Leyla Aysun GÖKŞEN